SZUKAM KOMPANÓW DO WYCIECZEK TANIMI LINIAMI -SPONTAN! KONKRETY
October 24, 2010 09:49PM
Jak w ogłoszeniu. Szukam spontanicznych osób, które na BANK jak sie zadeklarują to polecą/ pojadą gdzieś na wspólny zagraniczny wypad.
Oczywiście bez wykręcania się ;p
Najlepiej . abyś był młody/młoda- student/studentka,uwielbiał(a) podróże.
Biorąc pod uwagę własny plecak, tanie przeloty i spontan- DUŻO NIE WYNIESIE WYPAD
Fajnie jakbyś był/była wariatem życiowym z poczuciem humoru- żebyśmy się nie zanudzili.
Docelowe wycieczki: Hiszpania, Korsyka,Maroko,Włochy,Kanary.. i gdzie się da;p
Czekam na konkretne odpowiedzi
November 19, 2010 11:43PM
A za moich studenckich czasów to tylko autostop był. Ech...
December 27, 2010 11:59AM
Jeżeli udałoby się znaleźć jakiś naprawdę tani przelot-to dwie osoby są na to chętne i od jakiegoś czasu szukają promocji 
December 30, 2010 11:26PM
Gdzie te czasy?
Devil
A za moich studenckich czasów to tylko autostop był. Ech...
January 01, 2011 02:22PM
Czasy są, ale albo chętnych brak, albo czasu, albo kasy, więc jest coraz cięzej i trzeba sobie radzic samemu...nisetety
January 03, 2011 10:57AM
Kefirm więcej optymizmu
ten portal powstał właśnie po to, abyś nie musiał podróżować samotnie
January 03, 2011 01:28PM
U mnie optymizm ogranicza się do rzeczy, które mogę i potrafię zrobić sam. Reszta niestety jest jaka jest. A i samemu nie za ciekawie zawsze.
Ostatnio wpadł mi do głowy nowy..kolejny fajny pomysł :-) ale jak zacząłem czytać co trzeba zrobić by wjechać autem do Indii, Iranu to jestem troszkę...zagubiony ;-)
January 03, 2011 03:16PM
A dlaczego chcesz jechać autem? Nie lepiej polecieć samolotem, a wynająć samochód już tam, na miejscu? A biorąc pod uwagę ceny w Indiach, może newet lepiej byłoby kupić coś tam taniego niż wydawać na wynajem
Edited 1 time(s). Last edit at 01/03/2011 03:17PM by Tomek.
January 03, 2011 03:22PM
Dlatego, że Indie to tylko połowa. Zwiedzić je i dalej na wschód. Ale przejazd przez Birmę jest chyba nierealny. O ile Iran, Pakistan może udało by się zwiedzić bez Carnet de passage to i tak wszystko jest jedną wielką niewiadomą. Na razie określam się co do pomysłu. W necie jest wiele zapytań o podobne trasy, ale bardzo mało opisów i własnych przeżyć na ten temat.
A samochód gwarantuje mobilność, dach nad głową, jako takie bezpieczeństwo, nie trzeba wszystkiego nosić na plecach i nie wychodzi wcale tak drogo.
January 03, 2011 06:16PM
Co do podróży autem, to przypomniała mi się wyprawa uskuteczniona jakiś czas temu. Pod patronatem Discovery Channel i paru innych z Polski wyruszyła wyprawa maluchem do Mongolii. Dlaczego o tym wspominam, mianowicie chodzi o to, że podczas wyprawy w tak daleką podróż najlepiej zabrać części zamienne do auta ze sobą. Polecałbym stare modele, np Golf III gdzie wszystko można samemu wymienić. No i oczywiście dobry lewarek plus techniczne przygotowanie
Nowym pojazdem bałbym się wyruszać z paru powodów, przede wszystkim układy silnikowe są wadliwe, bardziej niż kiedyś, po za tym w razie jakiejkolwiek awarii konieczny jest wykwalifikowany mechanik, a o specjalistę np. od Mercedesa w Pakistanie ciężko. Tak mi się przynajmniej wydaje. Aktualnie sam się przymierzam do wypadu na Europę moim staruszkiem i w tym celu jak się zima skończy zrobię mu dobry przegląd techniczny, wymieniając co jest wyeksploatowane. No i zakupię wszelkie części, jakie mogę sam wymienić, a które zepsuć się mogą 
January 05, 2011 05:43PM
Samochód ze względu na minimalizację kosztów musiałby być tani, aby w razie czegoś, nie było by go szkoda
Ale najlepiej jakby to był jakiś stary bus, w którym można by spać, a także ugotować coś.
Ale na razie zajmę się szukaniem osoby towarzyszącej, reszta w swoim czasie. ;-)
January 05, 2011 09:57PM
Pracowałam kiedyś z pewnym facetem, który twierdził, że nie ma to jak stare dobre Volkswageny, co jakiś czas kupował starego busa, remontował go i sprzedawał. Albo trzymał na podwórku jako umiłowany eksponat. Dziwak trochę był pod tym względem
. Ale VW są ponoć nie do zdarcia i na takie eskapady najlepsze
.
January 05, 2011 09:59PM
Taak
Przeglądałem już modele T1, T2, itd..
January 06, 2011 01:59PM
Osobiście jestem posiadaczem VW Golf III i faktycznie, ma przejechane prawie 250tys (nie wliczając tego, że licznik był kręcony), a silnik ani dymu nie uroni. Z zawieszeniem różnie bywa, ale na ogół wysiadają pierdółki, które kosztują do 20zł, a wymienić można je samemu. Szczególnie stare modele tej marki są dobre na takie wycieczki, nowsze wersje są zbyt przekombinowane, za dużo elektroniki w nich i z byle pierdołą trzeba do serwisu jeździć, wstawiać na komputer, więc za samą diagnozę zapłacimy ok 200zł. Nie licząc części plus robocizny
Jeżeli chodzi o duże autka to polecam T4 z silnikiem 1.9D. Mocy wprawdzie niewiele, ale silnik nie do zdarcia no i bardzo mało pali. Moja Golfina z tym silnikiem bierze w trasie ok 4.9 l/100km, więc przy gabarytach T4 dobije maksymalnie do 6 l/100km, co i tak jest bardzo ekonomiczne. T5 natomiast ma już bardzo słabe zawieszenie, nie wiem jak z elektroniką bo jeździłem najuboższą wersją.
Reasumując-tylko starsze modele VW na długie trasy 
July 03, 2011 08:46PM
Szukam ludzi chętnych na miesięczną wyprawę do Indii na jesień bądź zimę tego roku. Interesuje mnie przylot np do New Dehli i stosunkowo spontaniczne podróżowanie do wybranych miejsc. Wszelkie niewygody, wkalkulowane
. Zaplanowane "z grubsza" : kierunek podróżowania, miejsca warte odwiedzenia, data i miejsce przylotu i wylotu, reszta- improwizacja
Czy ktoś się pisze?