Travel
with Friends

Wielka Brytania

Posted by Desiree 
Wielka Brytania

March 02, 2010 12:41PM

Jeśli ktoś byłby zainteresowany informacjami o życiu w Wielkiej Brytanii, postaram się pomóc, więc możecie pisać i pytaćsmiling smiley. Nie mówię, że na wszystkie pytania będę znała odpowiedź, ale trochę już jestem w tej Anglii i jakieś doświadczenie udało mi się zdobyć...

Pozdrawiam

Re: Wielka Brytania

December 30, 2010 01:10PM

Jeżeli już taki temat powstał to chciałbym zadać najbardziej nurtujące mnie, a zarazem standardowe pytanie-czy jest w Wlk. Brytanii praca sezonowa dla studentów? Jeżeli tak, to w jakim charakterze? Wprawdzie w zeszłym roku przerzuciłem już parę ofert, ale coś w stylu zbierania ogórków i mieszkania w przyczepie kampingowej, za co jeszcze pobierają opłatę, niezbyt mi odpowiada. Bardziej mnie zastanawia coś pod kątem rezydenta w jakimś hotelu, bądź jakakolwiek inna praca w turystyce dla człowieka, któremu angielski nie przysparza problemów. Oraz jego kobiety, rzecz jasna smiling smiley

December 31, 2010 02:01AM

Hmmm.... Dla studentów, powiadasz... Ja czasy studenckie mam już za sobąwinking smiley, ale postaram się cokolwiek nakreślić na podstawie tego, co słyszałam od innych... Jeden student (z Polski, studiujący w UK) dorabiał jako kelner na przyjęciach (praca z agencji), potem znalazł pracę w swoim fachu (coś związane z marketingiem bodajże...), ale byla tak marnie płatna, że musiał dalej dorabiać jako kelner, żeby mieć za co żyć...

Następny - z PL, studiuje w UK - podobnie: też dorabia jako kelner, tyle że w restauracji, a pracę w sądzie (studiuje prawo) traktuje jako wolontariat, dzięki któremu zdobywa praktykę i referencje - coś, co jest najważniejsze przy staraniu się o pracę. Jak masz dobre referencje, od razu inaczej na Ciebie patrząsmiling smiley...

Kolejny - student prawa w PL, tutaj pracował przez kilka sezonów jako sprzątacz... Praca nie najlepsza, ale jego znajomość angielskiego była znikoma, więc innej pracy nie miał szansy dostać.

PLUS - o ile pamiętam, studenci nie muszą płacić TAXu, czyli podatku, dzięki czemu w kieszeni zostaje Ci spora dodatkowa sumka pieniędzy, którą ja np. niestety muszę odprowadzać...sad smileysad smileysad smiley

Rezydent w hotelu, powiadasz... A czym taki rezydent się zajmuje? To znaczy - czym się może zajmować w hotelu w Wielkiej Brytanii? Bo mnie rezydenci kojarzą się tylko z egzotyką typu Egipt i tym podobnesmiling smiley, wiem, wiem, błędnie i śmiesznie, że tylko tak mi się kojarzy... No ale... W każdym razie przypomniała mi się jeszcze jedna znajoma studentka z Litwy (studentka turystyki właśnie), która w hotelu pracowała, owszem, ale jako kelnerka w hotelowej restauracji...

Powiem tak: wydaje mi się, że na pierwszy raz lepiej, żebyś się cudów nie spodziewał. Tak jak napisałam wcześniej, referencje tutaj to bardzo ważna kwestia, a Ty - mimo że z wykształceniem kierunkowym - przyjedziesz tutaj jako totalny świeżynek... Za to kolejna praca - jeśli z pierwszej otrzymasz dobre referencje - to już inna bajka i masz szanse na więcej.

January 16, 2011 12:40AM

Hellooo, no i jakie przemyślenia Pana na temat moich przemyśleń?winking smiley

January 16, 2011 08:57AM

Przepraszam, że nie odpisałem-wieli nietakt z mojej strony. Z tego co ogólnie widzę, to sama praca dla kelnerów-pełniłem tę funkcję w Polsce, ale totalnie nie sprawdzam się w tej roli smiling smiley

Rezydenci błędnie kojarzą się wyłącznie z egzotyką. Wprawdzie niedawno się dowiedziałem, że na tym stanowisku pracy wymagane są odpowiednie kwalifikacje (kurs pilotów wycieczek). W celu przybliżenia jego zadań zastosuję metodę "kopiuj/wklej" z wikipedii grinning smiley

Do zadań pilota wycieczek należy:

* sprawowanie, w imieniu organizatora turystyki, opieki nad uczestnikami imprezy turystycznej w niezbędnym zakresie, wynikającym z charakteru imprezy, a w sytuacjach nieprzewidzianych udzielanie im niezbędnej pomocy,
* zapewnienie właściwej realizacji programu imprezy,
* udzielenie uczestnikom imprezy informacji o przepisach obowiązujących turystów oraz podstawowej informacji krajoznawczej,
* czuwanie nad sposobem wykonywania usług świadczonych na rzecz uczestników podczas imprezy oraz przyjmowanie od nich reklamacji dotyczących świadczonych im usług,
* reprezentowanie organizatora turystyki wobec kontrahentów świadczących usługi w trakcie trwania imprezy, dbanie o dobre imię organizatora i nienarażanie go na straty,
* obowiązek potwierdzenia klientowi przyjęcie reklamacji, a w wypadku jej niezałatwienia, przekazania jej niezwłocznie organizatorowi turystyki.
* pełnienie funkcji negocjatora w przypadku występowania sytuacji konfliktowych w grupie,
* warunkowo pełnienie funkcji tłumacza podczas imprezy za granicą oraz dla turystów z zagranicy,
* zgłaszanie organizatorowi uwag i opinii z przebiegu imprezy;
* wnioskowanie w sprawach programów imprez.

Organizatorzy turystyki organizujący wycieczki, w których uczestniczy co najmniej 10 osób realizujących wspólny program, są obowiązani ustawowo, jeżeli umowa nie stanowi inaczej, zapewnić uczestnikom opiekę osób posiadających uprawnienia przewodnika turystycznego lub pilota wycieczek - dla wycieczek w kraju, lub pilota wycieczek - dla wycieczek w kraju i za granicą.

Organizator turystyki organizujący wycieczki za granicą jest obowiązany zapewnić opiekę pilota wycieczek posiadającego znajomość języka powszechnie znanego w kraju odwiedzanym lub języka uzgodnionego z kontrahentem zagranicznym. Organizując wycieczki dla turystów z zagranicy, organizator jest zobowiązany zapewnić usługi opiekę pilota wycieczek posiadających znajomość języka obcego umożliwiającą swobodny kontakt z uczestnikami lub języka uzgodnionego z kontrahentem zagranicznym.

Reasumując, jest to taka "prawa ręka" touroperatora, który trzyma pieczę nad jego interesami w danym kraju np.: w hotelach. smiling smiley

Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login