Travel
with Friends

Węgry

Posted by Iwa 
Węgry

November 07, 2009 08:47PM

Polecam Węgry ,
ale nie takie exclusiv, hotele , Balaton , Budapeszt , przecież każdy już tam był ,
weź plecak , namiot i albo samochodem albo autostopem objedź Węgry zatrzymując się na nocleg na węgierskiej wsi . Ludzie których napotkasz na swej drodze są bardzo życzliwi , chętnie nawiązują kontakt / choć bez butelki wina się nie obejdzie ze względu na barierę językową / . Gościnność ludu węgierskiego jest niesamowita , poznasz ich historię , zwyczaje ,potrawy, zostaniesz ugoszczony i nie odjedziesz bez darów z ich ogródka , czyli pomidory , ogórki , papryki o niewiarygodnych rozmiarach. Smak tych warzyw jest niewiarygodny , Potrawy , które gotują nie znajdziesz w żadnej restauracji , chociaż niedawno ukazała się książka kucharska rodowitej Węgierki , zamieszkałej w Warszawie , pani Klary , która to przybliża nam te wspaniałe potrawy .
Polecam !

Re: Węgry

November 08, 2009 01:04AM

A ja dodam jeszcze-godne polecenia,największe jezioro goetermalne w środkowej Europie w Heviz (albo Hewiz,albo Hevis,albo Hewis...nie chce mi się szukać poprawnej pisowni) Miejscowość ta położona jest ok.20 km od północno-zachodniego brzegu Balatonu.Jest to naturalne jezioro goetermalne z wodami radonowymi (leczą prawie wszystko-jak Kaszpirowski) o temperaturze ponad 30 stopni-super sprawa!

Edited 1 time(s). Last edit at 11/08/2009 01:08AM by gogobo1.

November 10, 2009 04:22PM

Iwa
Polecam Węgry ,
ale nie takie exclusiv, hotele , Balaton , Budapeszt , przecież każdy już tam był ,

Co prawda ja tam jeszcze nie byłam, ale pamiętam do dziś smak węgierskiej pasty paprykowej, którą miałam okazję spróbować lata temu... Maleńka kropla wystarczała, żeby rozgrzać gardło do czerwonoścismiling smiley.

November 10, 2009 10:16PM

Ta pasta paprykowa ma ciekawą nazwę , nie znam co prawda języka węgierskiego , ale dosłownie nazywa się to tak ..."EROS PISTA Kis uvegben Gigantikus Ero " smiling smiley

November 10, 2009 11:59PM

Iwa
Ta pasta paprykowa ma ciekawą nazwę , nie znam co prawda języka węgierskiego , ale dosłownie nazywa się to tak ..."EROS PISTA Kis uvegben Gigantikus Ero " smiling smiley
Proszę nie przeklinać na tym forum!!!grinning smiley

November 11, 2009 10:13AM

Ależ jakie przekleństwa , tak to już jest , że turystyka wiąże się ściśle z kulinarią . A co kraj to inny obyczaj , inna kuchnia i nie ma się z czego śmiać .Każdy wymyśla nazwy swoich potraw , by jak najtrafniej oddać ich smak smiling smiley

November 11, 2009 09:29PM

Dobra,bobra...znam węgierski i za żadne skarby nie przetłumaczyłbym tej nazwy na tym forum.spinning smiley sticking its tongue out (ani żadnym innym)grinning smiley

Edited 1 time(s). Last edit at 11/11/2009 09:32PM by gogobo1.

November 12, 2009 11:59AM

No świetnie! Nie mogłeś już zrobić nic więcej, żeby zachęcić do poszukiwań tłumaczenia. Dziękujemy Ci, Gogobogrinning smiley. Pięknie nas tu podpuszczasz, piękniegrinning smiley

November 12, 2009 01:49PM

....no bo węgierski znam....ale tylko- gulaszgrinning smiley

Edited 1 time(s). Last edit at 11/12/2009 01:52PM by gogobo1.

February 05, 2010 12:35PM

Nie każdy był w Budapeszcie, nie każdy. Mam ciche plany, żeby pojechać w tym roku na jakiś tydzień, zobaczymy, czy zlecenia w pracy pozwolącool smiley

Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login