Jak tanio podróżować?
February 02, 2010 10:50AM
Czy macie sposoby na to, jak podróżować możliwie najtańszymi sposobami?
Moja sugestia to sprawdzenie cen lotów z innych krajów. Czasami bilet z Niemiec lub z Ukrainy potrafi kosztować nawet dwa razy mniej niż ten kupiony w Polsce.
A jak Wy podróżujecie?
February 02, 2010 09:22PM
A ja należę do hospitality club`u i dzięki temu noclegi za granicą mam gratis. A oprócz tego nowych przyjaciół, lokalnych przewodników, mam z kim pogadać, iść na kolację, mam możliwość poznania kultury danego kraju "od środka", Nocne eskapady z tubulcami po ich miastach bywają niezapomniane... 
February 03, 2010 11:44AM
A gościłaś kiedyś kogoś u siebie? Ja chyba trochę obawiałbym się o pełny stan mojego mieszkania.
Ja rano do pracy, a gość...?
Idea sama w sobie jest piękna, tylko nie wiadomo, na kogo się trafi...
February 03, 2010 09:55PM
Miałem kiedyś kumpla, który był mistrzem w tanim podróżowaniu. Wyszukiwał tak niesamowite środki transportu, jak np. jakiś samolot transportowy z mrożonymi kurczakami i takimi wehikułami docierał np. z Warszawy nad Jezioro Bajkał za 23 dolary. Włóczył się tam 2 tygodnie, wracał i po obliczeniach wyprawa kosztowała go 260 dolarów. Magik normalnie! Ale w ten właśnie sposób zwiedził świat od Syberii po Amazonkę...
February 04, 2010 05:40PM
Jak do tej pory nikogo u siebie nie gościłam (kumpel u którego ja gościłam nie dojechał, a dwóch innym zapowiada się na najbliższe wakacje). Inna sprawa, że nikt mnie jeszcze nie pytał o taką możliwość. Być może wynika to z faktu, iż mieszkam poza Warszawą (a pracuję w domu).
Aha, zapomniałam - kilka lat temu gościłam koleżankę siostry (poznaną przez internet). Wszystko było ok.
February 05, 2010 10:47AM
jakiś czas temu znalazłam taką oto stronkę [www.cheaptickets.com]
wpisuje się destynacje i daty a system pokazuje najtańsze połączenia rejsowe .
Z wydrukiem z tej strony idzie się do jakiegokolwiek biura handlującego biletami lotniczymi i kupuje co trzeba.
Mi sie udało kilka razy
Są jeszcze czartery, ale tu nie mam jednego mądrego adresu. Trzeba cierpliwie wygooglać
powodzenia!
Ewa
February 05, 2010 02:25PM
Ja staram się robić plany z dużym wyprzedzeniem, najlepiej kilka miesięcy. Wtedy bilety kosztują dużo mniej niż tuż przed wylotem, nieraz przysłowiowe grosze. Problem to czasem dopasowanie następnych zajęć do zaplanowanych wakacji i terminu, którego już nie da się ruszyć, ale to już inna bajka.
February 07, 2010 12:30PM
Marek,
ten, który prosi o nocleg też nie ma pewności, że nie trafi na rodzinę seryjnych morderców))
Zasada jest taka, że gościowi lub gospodarzowi wpisujesz na jego profilu opinię. Zanim odpowiesz na prośbę o nocleg, możesz sprawdzić, z kim masz do czynienia. U nas był młody Francuz, który podróżował po Europie rowerem - bardzo sympatyczny i niekłopotliwy.
February 15, 2010 07:07PM
Szukać noclegu nie w hotelu ani nawet w B&B, tylko w hostelach. Niska cena, ciekawe doświadczenie, międzynarodowe towarzystwo. Nowych kumpli i kumpele poznaje się nie wiadomo nawet kiedy
June 11, 2010 12:41PM
Ja polecam podróże pociągiem. Można kupić karnet i na jego podstawie podróżować po całej Europie za wyjątkiem Polski. Przykładowo za 15 dni jazdy bez przerwy, czyli tyle, ile się chce i po różnych krajach, płaci się 399 euro.