Podróżuj z
Przyjaciółmi

Kuchnie świata

Wysłane przez TravelFriend 
Kuchnie świata

01 Dec 2009 - 12:21:58

Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy. Jedni wolą schabowego, inni pizzę, a dla niektórych najlepszą potrawą jest sushismiling smiley. Każda z nich pochodzi z innego kraju i każda jest pyszna! Jaką potrawę Ty zaliczasz do najlepszych? Podaj nazwę i swój ulubiony przepis. Liczmy, że dzięki Waszemu aktywnemu udziałowi stworzymy wspólnie listę najlepszych rzeczy, jakie można spróbować na świeciesmiling smiley.

Re: Kuchnie świata

01 Dec 2009 - 18:58:29

Ja polecam fasolkę po bretońsku. Potrawa bardzo popularna w Wielkiej Brytanii, ale ten przepis nie ma sobie równychsmiling smiley. I z angielskim przepisem nie ma nic wspólnego... Pochodzenia tej potrawy niestety nie znam, ale z Bretanią wiem, że nie ma nic wspólnegosmiling smiley

Przepis sprawdzony, polecam z czystym sumieniem - naprawdę pyszny!

Fasolka po bretońsku

Składniki
- 50 dag suchej fasoli Jaś;
- 25 dag surowego wędzonego boczku z kostką (a jeśli bez, to dodatkowo kawałeczek wędzonej kości);
- 50 dag kiełbasy zwyczajnej (ja kupuje prawdziwą wiejską);
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 3 łyżeczki cukru;
- przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, słodka i ostra papryka, chilli;
- łyżka mąki.

[cztery duże porcje]

Dzień wcześniej: Fasolę dokładnie umyć, zalać zimną wodą (ponad dwa razy tyle, co fasoli) i odstawić na noc.
Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać ponownie, tym razem wrzącą wodą, odczekać ok. 15 minut i znowu odcedzić.

Tak przygotowaną fasolę włożyć do dużego garnka (pojemności ok. 2 litrów), w którym będzie przygotowywana potrawa, zalać 6 szklankami wody (powinno być widać wodę na wierzchu).
Z boczku wykroić kostkę (lub użyć dodatkowej), dodać do garnka z fasolą.
Zagotować bez przykrycia, odrobinę posolić i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. godziny).

Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na średnim ogniu. Kiełbasę pokroić w dość grube ćwierćplasterki, dodać do boczku, całość smażyć do zrumienienia (nie dodawać tłuszczu, wystarczy ten wytopiony).
Koncentrat zagotować z odrobiną wody, doprawić cukrem.
Z garnka z ugotowaną fasolą wyjąć kość, ująć 3-4 łyżki ziaren, rozgnieść na miazgę.

Do fasoli dodać zmiażdżoną masę, koncentrat, podsmażone wędliny (razem z tłuszczem), wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić przyprawami na pikantnie (dużo majeranku) i całość zagotować (w razie potrzeby podlać odrobinę wrzątkiem). Oprószyć potrawę mąką i gotować od czasu do czasu mieszając jeszcze przez 5-10 minut.

Podawać z dodatkiem świeżego chleba.

Źródło: [www.wielkiezarcie.com]

01 Dec 2009 - 19:01:53

Tak przy okazji - jeśli ktoś ma sprawdzony przepis na tiramisu - niech się pochwalismiling smiley. Znalazłam kilka przepisów, ale po przetestowaniu okazało się, że nie jest to dokładnie to, na co liczyłam...confused smiley

08 Dec 2009 - 13:42:20

Przepisu na tiramisu nie znam, bo rzadko jem słodycze, ale za to polecam leczo z cukinii. Szybkie do zrobienia i prościej już chyba nie może być:

2 cukinie
4 pomidory
czerwona i zielona papryka
4 parówki
cebula, oliwa, oregano, sól, pieprz

Cukinie opłukać pokroić w plastry, pomidory umyć pokroić w ósemki, cebulę obrać, pokroić w talarki. Papryki oczyścić, pokroić w paski. Parówki po zdjęciu osłonek pokroić w plasterki. Kilka łyżek oliwy rozgrzać w rondlu wrzucić cebulę, zeszklić i dodać resztę warzyw, sól i pieprz. Dusić 20 minut. Parówki podsmażyć na oliwie i dodać do warzyw. Dusić jeszcze przez 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.

08 Dec 2009 - 15:38:04

Grzanki po hawajsku

skladniki:
4 kromki chleba tostowego
4 krazki ananasa z puszki
4 plastry szynki
4 plastry sera zoltego
maslo do smarowania

Wykonanie:
Chleb smarujemy maslem. Na kazdej kromce ukladamy w kolejnosci plasterek szynki, plasterek sera zoltego i krazek ananasa. Tak przygotowane kanapki wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy az do chwili gdy ser zacznie sie topic.
Grzanki podajemy zaraz po wyciagnieciu z piekarnika, mozemy je zaserwowac z dodatkiem majonezu lub ketchupu.
Smacznego!

------------------------------------------------------
Sałatka marokańska

Niezbędne składniki:
* 50 dag marchewki
* 2 ząbki czosnku
* 5 łyżeczek oleju z orzechów ziemnych
* 5 łyżeczek soku z cytryny
* 30 dag jogurtu
* sól
* 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przyrządzania:
* Dokładnie umyj marchew i przetrzyj na drobnej tarce
* Zmiażdż obrany czosnek
* Wrzuć do rondla z olejem z orzechów ziemnych
* Przypraw solą i cynamonem wedle uznania
* Polej sokiem z cytryny
* Poduś ok 5 minut, a następnie ostudź i podaj z jogurtem

06 Feb 2010 - 14:41:14

Dorothy89
Grzanki po hawajsku

grinning smiley A ja przeczytałem: Grzaniec po hawajskugrinning smiley
Tylko od razu przyszła refleksja: po co Hawajczykom GRZANIEC???grinning smileygrinning smileygrinning smiley
Chyba po to, żeby im się białko ścięło w organizmie z gorącagrinning smiley

06 Feb 2010 - 19:36:27

Grzańca nie znalazłam, ale jest za to kawa po hawajsku:

Kawa hawajska

Składniki: • 30 ml rumu Malibu • 150 ml gorącej kawy • bita śmietana
Wlać rum do szklanki, dopełnić kawą i udekorować bitą śmietaną.

Albo taka wersja:

Składniki na 2 porcje:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
łyżeczka wiórków kokosowych
szklanka zimnego mleka
1/2 szklanki soku ananasowego
2 gałki lodów waniliowych

Przygotowanie:
Do miksera włożyć wszystkie składniki. Mieszać na szybkich obrotach ok. 20 sekund, do momentu połączenia się wszystkich składników. Podawać w wysokich szklankach, udekorować kawałkiem ananasa.

W oryginalnym przepisie są jeszcze kostki lodu, ale jakoś mi nie pasują, chyba za bardzo rozwadniają smak. A grzańca po hawajsku też sobie jakoś nie umiem wyobrazićwinking smiley

23 Feb 2010 - 16:22:16

Kucharz ze mnie nie jest może nie wiadomo, jaki, ale lubię czasami zrobić coś dobrego i patrzeć, jak zjadaczom ślinka cieknie na sam widokgrinning smiley

Poniżej daję przepis na golonkę, przepis chyba a kuchni niemieckiej, ale głowy nie dam. Grunt, że świetnie smakuje. Przepis kiedyś skopiowałem z jakiegoś blogu, ale pojęcia nie mam, z którego. Za to gwarant, że dobre, bo sprawdzone wiele razysmiling smiley

Golonka

golonki - nie za małe, i nie za duże - po około pół kilograma
przyprawy:
liść laurowy
pieprz
ziele angielskie
sól,

marynata:
piwo
sos sojowy
mielony kminek
pieprz
sól
miód
pieprz cayenne
czosnek

Oto co dzieje się w kuchni gdy w ręce mężczyzny wpadną goloneczki,tym razem wieprzowewinking smiley
Umyte golonki ładuję do największego gara, jaki posiadam, zalewam wodą i wrzucam kilka liści laurowych, kilkanaście ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego i dużą garść soli. Gar stawiam na małym ogniu i... zapominam o sprawie na co najmniej 2 godziny, a i na 3 nie zaszkodzi. Czasami tylko zaglądam do gara, by sprawdzić, czy nie trzeba dolać trochę wody - golonki powinny zawsze znajdować się pod wodą.

Kiedy są już miękkie, wyjmuję je z gara, pozwalam ostygnąć, co również spowoduje, iż staną się suche. Kiedy stygną, przygotowuję marynatę - w misce mieszam piwo z sosem sojowym, dużo ilością pieprzu, kminku, łyżką stołową miodu i drobno posiekanym czosnkiem, którego powinno być raczej więcej niż mniej.

Golonki nacinam nożem w piękna kratkę i dokładnie nacieram marynatą. Golonki wkładam do miski, maksymalnie je upychając i zalewam pozostałą marynatą. I znowu zapominam o tych golonkach na co najmniej dwie godziny.

Kiedy ślicznie przesiąkną aromatami marynaty, wkładam je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i nastawionego na grill - będą się w nim rumieniły około 40 minut. Ale... w tym czasie jestem bardzo troskliwy o nie - polewam je piwem średnio co 10 minut - ów złocisty płyn nada golonkom cudownej chrupkości, miękkości i tego, co trudno wyrazić słowami.
Autor zaleca także:
Do takiej golonki nic innego niż chrzan i pajda świeżego, na zakwasie pieczonego chleba być nie może.

Oraz... kieliszek zmrożonej dobrej wódki, a potem szklanka piwa - dla dobrego trawienia oczywiście.

Aha - kapusta z lekka zasmażana z dużą ilością kminku też jest mile widziana. A robi się ja bardzo prosto - posiekaną "świeżą" kapustę gotuję w wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim i kilkoma ziarenkami pieprzu. Pod koniec gotowania wrzucam garść kminku - kapustę z kminkiem gotuję jeszcze około 5 minut - tak by cały aromat wydobył się z zioła.

Miękką kapustę odsączam na cedzaku i usuwam ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe.

Na patelni przygotowuję zasmażkę [no, w tym wypadku bez zasmażki się nie uda i jest to absolutnie niemożliwe!]: rozgrzewam kawałek masła, kiedy zacznie się pienić, wsypuje czubatą łyżkę mąki i energicznie mieszam - kiedy mąka nabierze ciemno żółtego koloru, zestawiam patelnię z ognia i wrzucam na nią odsączoną kapustę. Mieszam wszystko intensywnie - smażę przez kilka minut. Kapustę doprawiam odrobina cukru, soli i octu winnego. Powinna być gęsta i pachnieć kminkiem.

09 Mar 2010 - 11:09:49

Wiedziałam, że gdzieś jest ten wątek...

Właśnie w weekend dostałam przepis na tiramisu. Od rodowitej Włoszki (przez nią też pisany, więc za ewentualne błędy nie biorę odpowiedzialnościwinking smiley)! Jeszcze nie wypróbowany, więc nie wiem, jakie efekty będą. Ale jestsmiling smiley

Tiramisu

3 eggs
3 table spoon of sugar
300 gr of mascarpone

whisk the yolks with the sugar until it all gets smooth

separately whisk the egg whites until it gets very firm

add the yolks mix gently to the mascarpone and finally the whisked egg whites

In the meantime you have prepared the coffee (real coffee witht the caffettiera) not soluble and let it cool down. Quickly deep the biscuits (lady fingers or savoiardi) into the coffee.

Make a layer of biscuits and a layer of the mix of creamy mascapone and finish with a layer of mascarpone. Sprinkle dark cocoa on the top. Put it in the fridge for a couple of hours and then...enjoy!

09 Mar 2010 - 18:49:34

Desiree, ogromnie Ci dziękuję! Widzę, że jest znaczna różnica między tym przepisem, który miałam do tej pory. Ilość jajek w porównaniu do ilości sera bardzo się różni! Wypróbuję przepis w najbliższym czasie i dam znać, co wyszło...winking smiley

Jeszcze raz serdeczne dzięki za pamięć!smiling smiley

11 Mar 2010 - 12:38:50

Z tego przepisu korzystałam w tym roku. W ramach drobiazgu świątecznego dawałam je znajomym. Pyszne! Przepis jest rodem ze Szwecji. Dodam jeszcze od siebie, że wcale nie trzeba się bać dodatku pieprzu, sypać śmiało!

Ciasteczka korzenne PEPPARKAKOR

50 ml wody
60 ml miodu
50 g cukru do wypieków
60 g margaryny
260 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanych goździków
(zamiast przypraw można użyć 2 łyżek gotowej przyprawy do piernika)
Wodę zagotowujemy z cukrem i miodem. Do gorącej masy dodajemy przyprawy korzenne i margarynę, mieszamy aż margaryna się rozpuści. Gdy masa trochę przestygnie (nie całkiem, ma być wyraźnie ciepła) wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Dobrze mieszamy. Ciasto jest luźne. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i schładzamy przez noc. Następnego dnia wałkujemy ciasto (musi być bardzo cienkie), wycinamy ciasteczka i pieczemy przez 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek. Podczas pieczenia trzeba pilnować ciasteczek bo szybko się rumienią.
Pepparkakory dekorujemy lukrem.

08 Aug 2010 - 22:06:02

To ja jeszcze dodam następny przepis, inspirowany przez znajomą Włoszkę, z tym że sam przepis ściągnęłam z internetu z jakiejś strony. Przepis już wypróbowany, działa! Dobry...tongue sticking out smiley

Chleb włoski z oliwkami Puccia Pugliese na specjalnym, włoskim zakwasie zwanym Biga

Puccia (Olive-studded Bread) is a traditional Italian recipe for a leavened bread made from the traditional starter, Biga Pugliese, that's flavoured with olives. The full recipe is presented here and I hope you enjoy this classic Italian version of Puccia.
Puccia
(Olive-studded Bread) Recipe
Origin: Italian Period: Traditional
Puccia are classic Italian olive-studded rolls; another recipe that should definitely be part of your repertoire. The recipe given here should make about 10–12 large rolls.
Ingredients:
1 heaped tsp dried yeast
80 ml warm water
700 ml water at room temperature
230 ml Biga Pugliese
1.25 kg un-bleached plain flour
225g whole-wheat flour
1 tbsp salt
100g pitted black olives (Kalamata are excellent)
Puccia
(Olive-studded Bread) Preparation:

Method:
In the large bowl place the yeast and the warm water. Stir together and allow to prove for ten minutes. At this time add the remaining water and the biga Pugliese and mix until thoroughly blended. Add the whole-wheat flour and begin adding the plain flour until the mixture comes together as a soft and sticky dough (it should come together, but will not lift away from the sides of the bowl. Using very wet hands knead the dough until it becomes very silky, soft and elastic. Tip onto a floured board and knead until the stickiness has been eliminated.
At this point gently knead-in the olives by hand to ensure that they remain whole. Tip the dough into a well-oiled bowl, cover and set aside in a warm place. Leave until the dough has tripled in size (should take 3 to 4 hours).
Now pour the dough onto a floured work surface but do not knock the dough back. Instead, flour the top of the dough and using very wet hands (keep a bowl of water nearby) divide into 12 equal pieces. Once this is done flatten each piece and roll-up lengthways. Flatten again, turn through 90&00B0; and roll up again. This time you can shape each piece into a ball.
Set the rolls onto a floured baking tray. Sprinkle with a large amount of flour, cover and set aside for about 1.5h to raise. Bake in an oven pre-heated to 190&00B0;C for about 25–30 minutes until the rolls are golden and crusty.
Classic variations of these rolls are Puccia di Grano Duro where 1.5kg of durum wheat is substituted for the flours above. This variant requires extra kneading to make it silky (at least three more minutes). Puccia di Uva Passa uses raisins softened for 30 minutes in water or red wine instead of the olives.

I jeszcze ichni zakwas:
Biga Pugliese

Biga Pugliese is a traditional Italian recipe for a yeast-based bread starter from Puglia. The full recipe is presented here and I hope you enjoy this classic Italian version of Biga Pugliese.

Biga Pugliese is a classic bread starter from Puglia, Italy that's used in bread recipes such asPuccia (Olive-studded Bread).
Ingredients:
1.2 tsp dried yeast
60 ml warm water
350 ml water at room temperature
850g unbleached plain flour
Method:
Stir the yeast into the warm water and allow to prove for ten minutes. When done tip into a mixing bowl and add the remaining water and add the flour about 200g at a time, stirring in with a wooden spoon for about 3 minutes for each load. Cover the mixing bowl with saran wrap and allow to rise at room temperature for anywhere between 6 and 24 hours. If all is well the starter will triple in volume and then settle a little.
You should end-up with a wet and very sticky mixture which can be refrigerated if it's not being used immediately.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować