Podróżuj z
Przyjaciółmi

Wasze ulubione miejsca w Polsce

Wysłane przez TravelFriend 
Wasze ulubione miejsca w Polsce

23 Jun 2009 - 11:21:17

Gdzie warto pojechać? pewnie macie takie miejsca, które szczególnie miło wspominacie? wolicie góry czy morze? Mazury? Bieszczady? Tatry? Beskidy? coś innego?

Listę propozycji i komentarzy będziemy skrzętnie notować i będziemy brali pod uwagę, przedstawiając Wam nowe propozycje na wspólne spędzanie czasusmiling smiley

Re: Wasze ulubione miejsca w Polsce

10 Jul 2009 - 21:22:39

Miejscem, do którego wracam z ogromnym sentymentem jest Międzygórze, zwane często Perłą Sudetów. Jest to urokliwa miejscowość malowniczo położona u stóp Masywu Śnieżnika, w zacisznych dolinkach rzek Wilczki i Bogoryi. Bezpośrednie otoczenie lasów, czyste powietrze, potoki górskie, brak masowego ruchu turystycznego pozwalają na prawdziwy relaks, wypoczynek i regenerację sił.
Dodatkowym atutem jest architektoniczna zabudowa Międzygórza, styl zabudowy jest unikatowy w całych Sudetach, a nawet w Polsce. Dodaje ona miejscowości szczególnego uroku. Drewniane domki oraz pensjonaty w stylu tyrolskim i norweskim wyjątkowo dobrze komponują się z jej górskim charakterem. Międzygórze i okolice oferuje liczne atrakcje: zabytkowe obiekty architektoniczne i sakralne, osobliwości przyrodnicze i krajobrazowe, np.: Ogród Bajek, Wodospad Wilczki czy Sanktuarium Marii Śnieżnej na Iglicznej. Zarówno latem, jak i zimą są tu doskonałe warunki do uprawiania sportu i rekreacji. W zależności od potrzeb można się tutaj wyciszyć i zrelaksować bądź aktywnie spędzić czas. Polecamsmiling smiley

29 Jul 2009 - 11:48:19

Międzygórze? tak, jest prześliczne. Również inne miejscowości Kotliny Kłodzkiej mają mnóstwo - odmiennego - uroku. Międzylesie z zamkiem, w którym można wygodnie przenocować i z pięknym dworcem kolejowym; brudna i szara, ale "historyczna" i urokliwa Bystrzyca Kłodzka; eleganckie Duszniki, klasyczny kurort, tchnący atmosferą "kultury wysokiej". No i to krystaliczne powietrze, i ziemia, z której zieloność tryska po prostu. Jak się tym wszystkim nie egzaltować? i jak za tym nie tęsknić?
Pozdrawiam -
KZ

Toruń

02 Sep 2009 - 13:03:21

Dołączyłam Toruń do listy moich ulubionych miejsc w Polsce. Starówka, czyli połączone Stare i Nowe Miasto (różnica wieku między nimi wynosi jakieś 60 lat) to średniowieczna solidność i zasobność. W czasach, gdy w Królestwie znaczenie szlachty rosło, zamożni mieszczanie toruńscy musieli być solą w oku Królewiaków! A z perspektywy dzisiejszego łazika, starówka jest piękna i dobrze utrzymana, ekspozycje muzealne bardzo interesujące, a pierniki - no cóż: nie mają sobie równych. Podróżującym z dziećmi polecam Żywe Muzeum Piernika, a interesującym się sztuką - Muzeum z Ratuszu z ekspozycją sztuki średniowiecznej. Jest tam ołtarz z 1492r. - nieznanego autorstwa, ale polecam porównanie postaci Chrystusa z tego ołtarza z figurą Chrystusa z muzeum w olsztyńskim Zamku - wg mnie ten sam autor, a przedstawienie - tak nowatorskie, że wręcz niesamowite. Artysta z najwyższej półki. Ale KTO?
Polecam piękny Toruń.
KZ

02 Sep 2009 - 20:37:36

Podpisuję się pod Toruniemsmiling smiley To niesamowite miasto z klimatem. Studiowałam w mieście Kopernika parę lat i na zawsze pozostał w sercu duży sentyment. Niezapomniana Starówka nocą...spacery uroczymi uliczkami... czy pyszne toruńskie piernikismiling smiley Jest wiele miejsc godnych polecenia. W tym momencie jednak przychodzą mi głowy jedynie miejsca ...ale głównie dla smakoszy trunkówsmiling smiley Toruń - miasto godne uwagi. Polecamsmiling smiley

14 Sep 2009 - 10:45:12

Poznański ryneczek. Stary (chyba, że coś się zmieniło? nie byłam tam już kilka lat), z tymi prześlicznymi kamieniczkami. Znam rynki warszawski, krakowski, wrocławski, ale Poznań jakoś tak szczególnie wygląda mi na miasto z duszą smiling smiley

30 Oct 2009 - 20:01:48

Bieszczady. Jadąc od Leska, jakieś 3 km za Terką i ok. kilometr za miejscem, w którym Wetlinka wpada do Solinki, jest małe pole namiotowe. Kiedyś mieszkał tam w chałupie przebudowanej ze starego robotniczego baraku Pan Tadek. Ciekawy człowiek, prawdziwy Bieszczadnik, który przy wieczornym ognisku i buteleczce czegoś mocniejszego na rozgrzewkę opowiadał dzieje bieszczadzkiej ziemi od przed wojny poprzez bandy UPA, Niemców i rosyjskie "wyzwolenie" oraz o duchach, biesach i czadach, o wilkach podchodzących pod okno zimą i o niedźwiedziu wyżerającym warzywa z ogródkagrinning smiley

I mimo że nie ma już Pana Tadka i nie ma jego starej chałupy, warto pojechać, rozbić namiot na starym polu namiotowym, wsłuchać się w szum drzew i chlupot rzeki, zrobić wypad do Sinych Wirów na Wetlince, usiąść przy wieczornym ognisku z bieszczadzkimi powsinogami i nawdychać się bieszczadzkiej niesamowitej atmosfery...

04 Feb 2010 - 18:49:29

Ziomalu.... Powiedziałbym smileys with beer Dla wielu ludzi życie nie jest tu łatwe, ale sam chyba już też tutaj zostanę... Wyskakując tam i ówdzie na imprezywinking smiley Bieszczady to szczególny kawałek naszego pięknego kraju i chyba nigdzie nie znajdzie się tylu nietypowych ludzi, co właśnie tutaj. I nawet wcale nie chodzi mi o moją skromną osobętongue sticking out smiley

16 Feb 2010 - 16:10:23

hej
Mazury i tylko Mazury, szczególnie jak jest ciepło i zielono, jeżdżę tam co roku, ostatnio zaczęłam też żeglować i w tym roku wybieram się w Boże Ciało, znalazłam taką ofertę Boże ciało mają konkurencyjne ceny, co sądzicie?

16 Feb 2010 - 21:44:21

Półwysep Helski, ulubiony do kwadratusmiling smiley

16 Feb 2010 - 23:04:33

Ulubione miejsca są tam, gdzie wydarzyły się fajne rzeczy.... Dlatego można mieć tych miejsc wiele... dlatego mogą być czasem bardzo banalne... np. Stronie Śląskie - mała miejscowość w Kotlinie Kłodzkiej - dobra baza wypadowa na Śnieżnik, Czarną Górę, do sanktuarium Śnieżnej Marii - ale obowiązkowo jesienią - gdy ludzi ni ma smiling smiley

16 Feb 2010 - 23:35:59

Mazury Wschodnie (Garbate) z Puszczą Romincką

Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2010-02-16 23:55 przez Zbyszek1.

20 Feb 2010 - 16:10:59

Moje ulubione miejsce w Polsce to zdecydowanie okolice Gór Opawskich. Na zawsze pozostaną w mojej pamięci wspomnienia związane z tymi rejonami.

Czasami wracam tam i szukam magii, która wciąż trwa...

24 Feb 2010 - 16:27:17

I jeszcze Sopot. Ciasny, zbyt turystyczny, a jednak...

26 Feb 2010 - 13:32:41

Zgadzam się, Sopot jest pięknysmiling smiley

26 Dec 2010 - 01:29:50

Po pierwsze Kaszuby, wraz z peryferyjnym miastem na pograniczy Pomorza i Krajny-Chojnicami i swoim morenowym krajobrazem smiling smiley Po drugie magiczne miasta-Toruń i Kraków. A po trzecie Tatry i Beskid Żywiecki.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować