Cudze chwalicie, swego nie znacie
30 Jan 2010 - 16:11:30
A może podzielicie się informacją/ wiedzą na temat ciekawych miejsc w Polsce? Każdy z nas mieszka w innym mieście lub na wsi, na pewno wszędzie znajdzie się coś, co warto zobaczyć
31 Jan 2010 - 22:58:06
Aquapark w Zakopanem. "Dzika rzeka", basen na tarasie, z którego można podziwiać Giewont z jednej strony, a Gubałówkę z drugiej
, zjeżdżalnie, kręgielnia, sauny... Jest co wybierać, cały dzień można spędzić i się nie znudzić
26 Feb 2010 - 13:36:51
Krzywy Domek na deptaku w Sopocie, zbudowany kilka late temu. Robi wrażenie
27 Feb 2010 - 14:08:23
Gniezno. Właściwie trudno wymieniać konkretne miejsca, bo dużo tego będzie. Katedra Gnieźnieńska przede wszystkim.
Kruszwica na Pojezierzu Gnieźnieńskim... Jeśli ktoś lubi takie klimaty, nie można tego ominąć
28 Feb 2010 - 01:53:32
Jeśli Gniezno i Kruszwica z Mysią Wieżą to nie można pominąć Ostrowa Lednickiego - siedziby pierwszych Piastów - na wyspie jeziora Lednica ojciec Mieszka I wybudował gród, rozbudowany później przez Mieszka. Gród ten stał się jednym z najważniejszych ośrodków w państwie Piastów. Tam urodził się i został ochrzczony Mieszko I i tam przybyła jego pierwsza żona Dobrawa.
Polecam również Strzelno na Szlaku Piastowskim.
Miasteczko pochodzące z XII w. W nim wojewoda Bolesława Krzywoustego Piotr Włostowic ufundował kościół, uroczyście poświęcony w 1133 r. Przepiękny zabytek, wart obejrzenia i od wewnątrz i na zewnątrz (trzeba obejść całość dookoła - aby zobaczyć przeróżne style architektoniczne - dla mnie ciekawszy był właśnie tył - pozostałości stylu gotyckiego niż barokowy front). No i oczywiście należy zajrzeć do rotundy św. Prokopa obok kościoła.
Koniecznie z przewodnikiem. Nie da się wszystkiego wyczytać w informatorze.
A potem do Biskupina (osady celtyckiej) na festyn. Wtedy dzieje się wiele. Można pojechać kolejką wąskotorową: Żnin - Wenecja - Biskupin - Gąsawa. Podobno można spotkać bandytów napadających na pociąg i łupiących turystów. Zapoznać się ze sztuką bicia monet (osobiście wybiłam denara Bolesława Chrobrego "Princes Polonie" - Przywódca Polski - najstarszy zapis mówiący, że nasz kraj nazywa się Polska, barwienia tkanin, zielarstwa, garncarstwa, można obejrzeć walkę Wikingów itd. Dużo by pisać, lepiej pojechać i samemu zobaczyć.
28 Feb 2010 - 02:01:08
Polecam również Grunwald, ale w rocznicę, bo wtedy odgrywana jest scena bitwy, a tydzień później oblężenie Malborka. Potyczki rycerzy i giermków. Ogólnie i w skrócie pokaz życia i uzbrojenia XV w.
01 Mar 2010 - 11:40:19
BOZENAKAM
A potem do Biskupina (osady celtyckiej) na festyn. Wtedy dzieje się wiele. Można pojechać kolejką wąskotorową: Żnin - Wenecja - Biskupin - Gąsawa. Podobno można spotkać bandytów napadających na pociąg i łupiących turystów. Zapoznać się ze sztuką bicia monet (osobiście wybiłam denara Bolesława Chrobrego "Princes Polonie" - Przywódca Polski - najstarszy zapis mówiący, że nasz kraj nazywa się Polska, barwienia tkanin, zielarstwa, garncarstwa, można obejrzeć walkę Wikingów itd. Dużo by pisać, lepiej pojechać i samemu zobaczyć.
Ten Biskupin toś mi z ust wyjęła, miałem właśnie dopisać
. Patrząc na to, co piszesz, to sama możesz być przewodnikiem
.
01 Mar 2010 - 14:23:12
Cwana jestem, bo byłam i folder mam. Zapomniałam jeszcze o jednej atrakcji. Niedaleko Biskupina jest park jurajski - więc kolejką na dinozaury.
06 Apr 2010 - 11:33:36
Park jurajski tylko w kinie dotąd widziałem
. Mówisz o Zaurolandii? Z tego, co widzę, najlepiej z dziećmi się tam wybrać. Ja jeszcze trochę muszę poczekać, ale dobrze wiedzieć na przyszłość