Podróżuj z
Przyjaciółmi

Co można robić w Krakowie?

Wysłane przez TravelFriend 
Co można robić w Krakowie?

17 Feb 2010 - 15:56:34

Przyglądając się jednej z dyskusji na naszym forum zacząłem się zastanawiać, czy naprawdę z naszą dawną stolicą jest tak źle, że praktycznie nie ma co w niej robić?

Krakowiacy i wielbiciele Krakowa, odezwijcie się! Co można robić w Krakowie? Gdzie warto pójść? Polećcie miejsca, które sami lubicie albo wydarzenia, które uważacie, że warto zobaczyć lub wziąć w nich udział. Liczymy na Was!smiling smiley

Re: Co można robić w Krakowie?

18 Feb 2010 - 11:38:54

Mnie się wydaje, że wystarczy się przespacerować kilka razy po rynku i już całe mnóstwo pomysłów same się rodzi. Przecież z tego, co pamiętam z moich nielicznych może, ale przemiłych wizyt, tam zawsze coś się dzieje, zawsze ktoś coś robi, przedstawia, zawsze pootwierane są knajpki i cukiernie...

Fakt, nie wiem, jak jest zimą, ale jak jest ciepło, to na pewno nie można narzekać na brak pomysłów.

18 Feb 2010 - 14:39:54

Pójść na Wawel. Zwiedzić Zamek Królewski i katedrę. I smoka wawelskiego odwiedzićsmiling smiley

22 Feb 2010 - 21:01:35

I krakowiaka zatańczyć!

24 Feb 2010 - 16:21:26

Pójść na Festiwal Kultury Żydowskiej.

25 Feb 2010 - 13:39:35

A to jeszcze można pójść na Stary Kazimierz. Dzielnica żydowska jakby wyjęta z ramek obrazu z XIXwsmiling smiley

26 Feb 2010 - 14:02:58

chyba tak na początku czerwca jest Parada Smoków - nie byłam, ale dostałam zdjęcia od koleżanki-krakowianki

27 Feb 2010 - 19:58:25

Pojechać do Wieliczki pod Krakowem oczywiście. Kopalnia soli - dla niezorientowanych, o ile tacy sąwinking smiley

05 May 2010 - 08:24:55

Polecam
-Muzeum Sztuki i Kultury Japońskiej Manggha vis a vis Wawelu, po drugiej stronie Wisły ,z najlepszą w kraju kolekcją eksponatów z Kraju Kwitnącej Wiśni
- wyprawę (najlepiej rowerem) na Kopiec Kościuszki ,by popatrzeć na gród Kraka z góry
- koniecznie zasmakować pierogów w barze mlecznym na Grodzkiej, podobno smaczniejszych niż u Wierzynka
- Muzeum Czartoryskich (obecnie, chyba niestety w remoncie) z jedynym w Polsce płótnem Leonarda da Vinci- "Dama z łasiczką vel gronostajem (-:"
- sprawdzić wieczorem ,przy piwie co oznacza cały ten jazz w klubie studenckim Pod Jaszczurami lub poczuć krakowski klimat w Piwnicy pod Baranami
- potem by się uduchowić podążyć śladami mistrza JP2 do Sanktuarium w Łagiewnikach lub do Nowej Huty z socrealistyczną zabudową i Kościołem Barką
- zagubić się i odnależć w uroczych knajpkach w wąskich uliczkach Kazimierza

26 Dec 2010 - 01:32:38

Przede wszystkim kameralne teatry-przedstawienia z użyciem lalek są fenomenalne! Poza tym warto odwiedzić Tyniec, miejsce niesamowicie ciche i chociaż sam nie jestem chrześcijaninem, doceniłem urok tego miejsca smiling smiley Pomijam już tutaj mnóstwo kawiarenek, festiwali, wydarzeń kulturowych etc. Jak ktoś wyżej napisał-wystarczy się przejść po rynku lub Kazimierzu, a pomysły same do człowieka przychodzą.

03 Jan 2011 - 11:08:43

A może znajda sie chetni na weekendowy wyjazd do Krakowa?

03 Jan 2011 - 18:17:16

A kiedy? smiling smiley

18 Feb 2011 - 01:32:56

Zawsze kiedy przyjezdzam do polski to Krakow mnie przyciaga. Ostatnio w zeszlym roku spedzilismy pare dni w Tyncu klasztorze benedyktynow. Fajna atmosphera nawet te jarzebinowe wino tak mi bardzo smakowalo, ze omalo nie przystapilem do zakonusmiling smiley)

24 Feb 2011 - 23:20:53

Klasztor w Tyńcu ma niesamowity klimat. Osobiście nie jestem osobą wierzącą, ale w tym obiekcie mogę spędzać każdą wolną chwilę relaksując się i korzystając z uroków niesamowitej ciszy... smiling smiley Lepsze od jakiegokolwiek wypadu do obiektu hotelarskiego oferującego SPA & Wellness.

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować