Podróżuj z
Przyjaciółmi

Zakopane

Wysłane przez lionless 
Zakopane

05 Nov 2010 - 03:56:27

We wrzesniu i pazdziernika tego roku 2010 zagladnelem do Zakopanego. Przyjechalem z Canady aby jeszcze raz zobaczyc polskie gory. Dam tu ocene ze wzgledu turystycznym jakbym okreslil to miejsce. Tatry sa polskie i sa bardzo piekne i dam im duzego buziakasmiling smiley) Miasto Zakopane osobiscie zaliczylbym do duzego targowiska. A szczegolnie krupowki. Najwieksza niechec do zakopanego zbudzily na mnie stragany na Gubalowce i duzy ruch samochodowy. Slyszalem polskie przeklestwa od turystow K.. z tymi samochodami, Zaplacilismy za kolejke i wyjazd aby zobaczyc krajobraz a te k... stale jezdza i tylko przez telephon komurkowy rozmawiaja i smrodza. Zaskoczylo mnie to bardzo. ze miasto ten ruch zatwierdzilo. Na krupowkach mozna spotkac wrzystko i wrzystkich z Zakopanego ale brakuje tam informacji tyrystycznej a tam najwiecej ludzi sie spotyka. Pod stacja na Gubalowke chodzil sobie jakis goral przebrany za misia albo smoka. Podpatrywal aby kogos zatrzepic wiec zwrocil uwage na turystki dziewczyny z Indii. Zachecal ich troche po chamsku aby zrobily zdjecie z nim. Aparat sie odezwal , pochwilowym odejsciu reka smocza zlapal za torebke dziewczyny i nastawil goralska lape na pieniadze. Mysle ze to jest kind nie potrzebne w zakopanem. Parkingi:, aby sie zatrzymac i spogladnac na mape, bo na zboczu nie mozna sie zatrzymac samochodem podchodza do ciebie z nikad i rzadaja pieniedzy. Ubikacje sa malo zaznaczane , a szczegolnie na krupowce. Na przeciwko kosciola byla sobie taka restauracja, ciastkarnia. Usiadlem przy kawie i ciastku. Po sporzyciu zapytalem sie przy wejsciu o toalete.Przy drzwiaw powiedziala mi goralka isc na prawo, byly drzwi posrodku , nie byly dobrze oznakowane, wiec wyladowalem w drugiej restauracji gdzie posilki sporzywa sie na wage. Przedtem bylem w tej restauracji wiec wiedzialem gdzie sa ubikacje ide wiec prosto do toalety na dol. Na przeciwko w przebraniu banda goralska zablokowala mi wejscie. W chamski sposob przegonili mnie az sie zdenerwowalem. Dopiero spomnieli mi ze dla mnie toaleta z tamtej kawiarynki jest tam. Co chce zaznaczyc czy w zakopanym mozna umyc rece przed sporzyciem posilku czy goral cie pogoni od toalety. Zakopane zaliczylbym do najgoszej meki turystycznej europy srodkowej. Ludziom tubulcom brak cultury Wrzystko zaliczaja na wage i nawet pieniedze na wage zaliczaja. Tatry tak sa piekne, zawsze je podziwialem, ale ludzie ktorzy tam mieszkaja sa dziwaczni.

Re: Zakopane

30 Dec 2010 - 11:54:36

Na dodatek tylko w jednym miejscu serwują prawdziwą czekoladę winking smiley Będąc tam we wrześniu z kobietą przeszliśmy całe krupówki w poszukiwaniu takiego trunku, zahaczając o każdą kawiarnię. Wszędzie napój ten przygotowywany był z proszku, dopiero w Wawlu znaleźliśmy to czego szukaliśmy-gorącą, prawdziwą czekoladę do picia, co Nas postawiło na nogi w ten deszczowy, wrześniowy dzień smiling smiley

Co do toalet w Zakopanem, to nie miałem takiego problemu. Może dlatego, że zawsze niepostrzeżenie przemykam wśród ludzi, a jak już mnie złapią to z reguły skutkuje tekst "ale moja dziewczyna już tam w kolejce czeka, a mi zaraz pęcherz rozpieprzy" grinning smiley

Re: Zakopane

24 May 2011 - 10:13:31

Cześć lionles......
ja w lipcu jadę do Zakopanego, zawożę dzieci na obóz rekreacyjny i mam zamiar wejść z nimi na Giewont. Dzieci niby małe już nie są ale po górach często nie chodzą i może to być dla nich nie lada wyczyn - ale spróbujemy.
Może ktoś wie jak najłatwiej tam się wdrapać?
PS.
Ty zapewne jesteś pochłonięty przygotowaniami do podróży - jak ja Wam zazdroszczę!!!! Niestety taka wyprawa nie na moją kieszeń. Ale Wam życzę ogromnych wrażeń! poproszę fotki na maila z nad Amazonki

Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować